Περισσότερες φωτογραφίες απο τις εκδηλώσεις δείτε την ηλεκτρονική μας διεύθηνση http://www.flickr.com/photos/pygasos/
15ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών

Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

Κυριακή 31 Οκτωβρίου – Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων και των δράσεων που αναπτύσσονται σε όλη την υφήλιο για την κατανόηση της αξίας της αποταμίευσης, η οποία εκλαμβάνει νέα σημασία στο σημερινό δυσχερές οικονομικό περιβάλλον η Διευθύντρια του υποκαταστήματος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου της Πλατείας Συντάγματος κ. Δέσποινα Αμπανούδη επισκέφτηκε την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου το Σχολείο μας. Αρχικά διηγήθηκε σε όλους τους μαθητές του Σχολείου το παραμύθι του Ταφ – ταφ, το οποίο έγραψαν οι μαθητές του Ολοήμερου Τμήματος του Νηπιαγωγείου Διαβολιτσίου.

Μια φορά και ένα καιρό ήταν ένας κουμπαράς που ζούσε σε ένα σκουπιδότοπο. Κάποιος τον είχε πετάξει εκεί. Ήταν μέσα στις λάσπες και στα σκουπίδια. Πεινούσε πολύ, γουργούριζε η κοιλιά του. Έψαχνε να βρει κανένα «λεφτό» να φάει, αλλά στα σκουπίδια δεν υπάρχουν λεφτά!!! Ήταν πολύ στενοχωρημένος και πολύ βρώμικος και δεν του άρεσε καθόλου που έμενε εκεί. Ώσπου ξαφνικά μία ημέρα κάποιος πήγε να πετάξει σκουπίδια και «έπεσε» πάνω στον κουμπαρά. Λυπήθηκε πολύ που τον είδε έτσι εκεί και αποφάσισε να τον πάρει. Τον πήρε στο σπίτι του, τον έπλυνε, τον καθάρισε με καθαρές πετσέτες και τον έβαψε με ένα πολύ ωραίο κίτρινο χρώμα!!. Ο κουμπαράς τώρα γυάλιζε ολόκληρος. Ήταν ο πιο όμορφος κουμπαράς του κόσμου και γι’ αυτό το λόγο το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο αποφάσισε να τον πάρει μαζί του και να του δώσει ένα όνομα. Τον ονόμασε Ταφ- Ταφ! Από τότε δεν έχει ξαναπεινάσει και η κοιλιά του είναι γεμάτη πάντα με χρήματα, γιατί όλα τα παιδάκια έχουν στο σπίτι τους τον δικό τους Ταφ- Ταφ!!!!





Στη συνέχεια μίλησε στους μαθητές της Ε΄ και Στ΄ τάξης για την αξία της αποταμίευσης και μοίρασε κουμπαράδες για κάθε τάξη.






Λίγες ημέρες αργότερα έφθασε στο Σχολείο μας ένα δέμα με αρκετά βιβλία που αναφέρονται στην αξία της αποταμίευσης με τον τίτλο: « Μαθαίνω & Αποταμιεύω», τα οποία θα διατεθούν και θα γίνουν αντικείμενο επεξεργασίας από τους μαθητές της Ε΄ και Στ΄ τάξης . Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα χρήσιμο και καλαίσθητο εγχειρίδιο που περιλαμβάνει την ανάλυση βασικών οικονομικών εννοιών όπως: χρήμα, οικονομικός προϋπολογισμός και προγραμματισμός, τράπεζα και τραπεζικό σύστημα, αποταμίευση κ.λπ. Επίσης διανθίζεται με πολλές έξυπνες δραστηριότητες όπως παιχνίδια, τεστ, σταυρόλεξα, κρυπτόλεξα που βοηθούν τους μαθητές να κατανοήσουν τις δύσκολες για την ηλικία τους παραπάνω έννοιες. Είναι βέβαιο πως το παραπάνω εγχειρίδιο καλύπτει ένα σημαντικό κενό σε ζητήματα μάθησης οικονομικών εννοιών και χρήσιμων πρακτικών για τους μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.







Ο Σύλλογος Διδασκόντων εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες στην κ. Δέσποινα Αμπανούδη και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο Ελλάδος για την παρουσία στο Σχολείο μας αλλά και για τα ερεθίσματα που εισέπραξαν οι μαθητές ώστε να εντρυφήσουν στην έννοια και την αξία της αποταμίευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου