Την Τετάρτη 17 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στον εσωτερικό αύλειο χώρο του Σχολείου προς τιμή της εξέγερσης των φοιτητών του Πολυτεχνείου ενάντια στη χούντα των συνταγματαρχών.
Η εκδήλωση περιελάμβανε τρία μέρη. Στο πρώτο μέρος ακολουθήθηκε το τυπικό της ημέρας με την έπαρση της σημαίας και τους μαθητές να τραγουδούν τον Εθνικό Ύμνο. Στο δεύτερο μέρος οι μαθητές της Ε΄ τάξης παρουσίασαν θεατρικό δρώμενο με θέμα τα ιστορικά γεγονότα της εποχής. Αίσθηση προκάλεσαν οι ερμηνείες των μαθητών, η επιλογή των ηχητικών αποσπασμάτων, η μουσική επένδυση καθώς επίσης και η σκηνική διακόσμηση με την εν κινήσει δημιουργία, από τους μαθητές, του κεντρικού συνθήματος ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.
Στο τρίτο μέρος αρχικά ο διευθυντής στο προαύλιο και στη συνέχεια οι εκπαιδευτικοί στις τάξεις ,ανέλυσαν με παραδείγματα από τα καθημερινά βιώματα των μαθητών τις έννοιες δημοκρατία – δικτατορία, ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ. Ακολούθως εξετάστηκε η επικαιρότητα των μηνυμάτων με το σήμερα και τις αντίξοες συνθήκες κάτω από τις οποίες λειτουργεί το Σχολείο.
Ειδικότερα, ο διευθυντής εστιάζοντας στο κεντρικό σύνθημα ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ τόνισε την ανάγκη οι μαθητές να εντρυφήσουν στην έννοια της δημιουργικότητας ώστε δια βίου να αναπτύσσουν όλες τις δημιουργικές τους δυνάμεις, ικανότητα που θα τους επιτρέπει στο μέλλον να εξασφαλίζουν θέσεις εργασίας και την επιβίωσή τους.
Ανέλυσε την έννοια της παιδείας ως μια έννοια που συμπεριλαμβάνει τόσο την εκπαίδευση τους όσο και τη συμπεριφορά αλλά και άλλα γνωρίσματα της προσωπικότητάς τους. Επεσήμανε ακόμη, πως η κατάκτηση της παιδείας χρειάζεται να αποτελεί διαρκές ζητούμενο ώστε ο καθένας να ανακαλύπτει και να τελειοποιεί την ανθρώπινη φύση του διαρκώς μέσα στο χρόνο. Η βαθιά αυτή ανθρώπινη διάσταση της παιδείας είναι ικανή να δημιουργεί αληθινά ανθρώπινο πολιτισμό. Πολιτισμό που χρειάζεται να διακρίνεται από μια στρεβλή έννοια πολιτισμού που αναγνωρίζει μόνο τεχνικά – τεχνοκρατικά επιτεύγματα (κτίρια – μηχανές κλπ.) αδιαφορώντας για τον ίδιο τον άνθρωπο και τις πραγματικές του ανάγκες. Στη συνέχεια αναφερόμενος στο οξύ στεγαστικό πρόβλημα του Σχολείου τόνισε χαρακτηριστικά:
«Μια παρόμοια δυστυχώς στρεβλή αντίληψη περί πολιτισμού διακατέχει έναν οργανωμένο φορέα και άτομα, τα οποία καθυστερούν σήμερα την ανέγερση ενός σύγχρονου διδακτηρίου για το Σχολείο μας. Ελπίζουμε να πρυτανεύσει σύντομα η αληθινή έννοια της παιδείας και του πολιτισμού και να λυθεί οριστικά το χρονίζον στεγαστικό πρόβλημα του Σχολείου».
Σχετικά με τη χρησιμοποίηση της λέξης ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ από τους φοιτητές του Πολυτεχνείου εστίασε στον καίριο συμβολισμό που υποκρύπτεται, καθώς στην προκείμενη περίπτωση ο εχθρός δεν ήταν εξωτερικός αλλά εσωτερικός, μέσα από την ίδια τη χώρα. Ο συμβολισμός αυτός μας επιτρέπει να διεισδύσουμε βαθύτερα και να ανακαλύψουμε την πνευματική σημασία που εκλαμβάνει η έννοια, καθώς μας καλεί και σε ατομικό επίπεδο να ελέγχουμε διαρκώς τις ιδέες και τα ιδεολογήματα που μας διακατέχουν, ώστε να μην επιτρέπουμε να καταστούν επικίνδυνα για την ανθρώπινη συμβίωση με τους Άλλους.
Ο Σύλλογος Διδασκόντων συγχαίρει τους μαθητές τις Ε΄ τάξης για τις ερμηνείες και τη συνολική παρουσία τους, τη δασκάλα τη τάξης κ. Άρτεμις Τσάμη – Φυσάκη που είχε την ευθύνη οργάνωσης της εκδήλωσης και την κ. Σωτηρία Δρούγα που βοήθησε στη μουσική επιμέλεια.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου